חרדה חברתית לילדים – איך לטפל בה?

חרדה חברתית היא בעיה שכיחה בקרב ילדים, היא עלולה להיגרם ממגוון גורמים, כולל גנטיקה וגורמי לחץ סביבתיים כמו בריונות או דחייה חברתית. התסמינים כוללים תחושות עזות של דאגה ופחד במצבים מאתגרים חברתית, התנהגויות הימנעות כמו סירוב ללכת לבית הספר או לפעילויות אחרות, תסמינים גופניים כמו בחילות או רעד, וקושי בקבלת חברים. ללא טיפול, חרדה חברתית עלולה להוביל לדיכאון ולבעיות נפשיות אחרות. למרבה המזל, ישנן דרכים שבהן הורים יכולים לעזור לילדם להתמודד עם הבעיות הללו כדי שיוכלו לעבור אותם וליהנות שוב מהחיים.

מהי חרדה חברתית לילדים?

חרדה חברתית אצל ילדים יכולה להופיע במספר מצבים, מאינטראקציה בקבוצות גדולות ועד הליכה למכולת. חשוב לנו לזהות את הסימנים לכך שהילדים שלנו עשויים להרגיש עצבניים או המומים, במיוחד כשהם בחוץ בפומבי ליד אנשים. בעוד שחלק מהילדים עשויים להראות סימנים פיזיים כמו רעד או הזעה, ילדים אחרים עשויים שלא להראות שום סימפטומים חיצוניים – אבל אל תלכו שולל. זה שילד נראה נוח על פני השטח, לא אומר שהוא לא חווה לפעמים פחד ומבוכה. עם סבלנות והבנה של הפרעת חרדה חברתית, אנחנו יכולים לעזור לילדים שלנו לעבור רגעים קשים בביטחון, ולאפשר להם להרגיש רגועים יותר במסגרות ציבוריות.

איך מטפלים בחרדה חברתית אצל ילדים?

חשוב לראות את החרדה החברתית בילדים דרך עדשה חומלת ולטפל בה בזהירות. צעד מעשי אחד הוא לפנות לעזרה מקצועית אצל פסיכולוג, מטפל או צוות רפואי בראשות פסיכולוג המתמחה בהתפתחות הילד. פסיכולוג יוכל להעריך את הצרכים האינדיבידואליים של הילד, להציע אסטרטגיות מבוססות ראיות המותאמות לנסיבות הספציפיות שלו, ולספק הדרכה אחד על אחד בהתמודדות עם חרדה חברתית. בניית מערכת יחסים אמון עם הפסיכולוג מספקת לילד סביבה מקבלת שבה הוא יכול לבטא בגלוי את רגשותיו ולאט לאט להתמודד עם פחדיו. יתרה מכך, זה יעזור להם לפתח מיומנויות תקשורת אפקטיביות, למצוא את החוזקות הפנימיות שלהם ולבנות חוסן למצבי החיים. בקיצור, לפסיכולוג המתמחה בעבודה עם ילדים יש את הידע ויודע לעזור להם להבין ולנהל טוב יותר את החרדה החברתית שלהם.

האם יש הבדל בין חרדה חברתית של ילדים לזו של מבוגרים?

אין ספק בכך – ילדים ומבוגרים חווים שניהם חרדה חברתית. אבל, חשוב לשאול את עצמנו האם הטריגרים ומנגנוני ההתמודדות של החרדות הללו שונים על פי הגיל. סביר להניח שהסיבות העיקריות דומות במידה רבה, אולם חוויות חיים שונות עשויות להוביל מבוגרים להתמודד טוב יותר עם המצבים החברתיים הלא נוחים שלהם מאשר צעירים. בעוד שלמבוגרים יש לעתים קרובות כישורי פתרון בעיות בוגרים יותר ורשתות תמיכה מוצקות, ילדים עשויים שלא להיות מסוגלים להבין את המצב או את הדחיפות של מציאת פתרון כמו גם למבוגרים; מה שמוביל לחרדה חברתית מתמשכת אצל ילדים. אף על פי כן, ברור שעזרה לילדים להתמודד עם הסימפטומים שלהם בשלב מוקדם תסייע אותם למשך כל חייהם הבוגרים גם כן.

 

הילד שלנו סובל מחרדה חברתית – מה לעשות?

בשלב מסוים, כמעט כל הורה מודאג מהחרדה החברתית של ילדו ומכיר בכך שאי אפשר להזניח זאת אלא יש לטפל בזריזות ויעילות. עם זאת, זה לא אומר שזה סוף העולם. בעזרת העזרה וההכוונה הנכונים ילדכם יכול ללמוד כיצד לנהל את הפחדים שלו ולפתח אסטרטגיות בריאות שיעזרו לו להתמודד עם לחץ. פסיכולוג ילדים בחיפה, כמו גם בצפון, בדרום ובמרכז, זמינים להעניק משאבים וסיוע יקרי ערך לך ולמשפחתך במסע זה להחלמה וחזרה לשגרת חיים שמחה.